Croatian(HR)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)Italian - ItalySvenska (Sweden)
Siesta - smještaj makarska rivijera

Vodič

Siesta Makarska Smještena podno planine Biokovo, Makarska slovi kao jedna od najboljih turističkih destinacija u Hrvatskoj. Upravo je blizina planine zaslužna za blagu mediteransku klimu, pa i zimi i ljeti oduševljava brojne posjetitelje. Zauzima mjesto u Makarskom primorju, a zbog svog atraktivnog položaju i dobre povezanosti s otocima poput Brača i Hvara već godinama je nezaobilazno mjesto za odmor. Makarska je poznata po brojnim plažama, ali i pažljivo uređenim parkovima i zelenim površinama kojima se posvećuje velika pozornost. Kao drugi najveći grad Srednje Dalmacije nudi razne zabavne programe i kulturne manifestacije koje se najčešće održavaju u samom centru grada.

Bogata turistička ponuda Makarske

Budući da se Makarska nalazi na sjecištu kopnenih i morskih putova, tijekom turističke sezone mogući su izleti brodom na otoke Hvar, Brač i Korčulu, te autobusima u Split, Dubrovnik, Mostar, Imotski i Međugorje. Svakodnevni su i izleti manjim brodicama u obližnje mirne uvale. Za sve one koji odluče ostati na kopnu i iskoristiti sve blagodati grada Makarske, torta Makarana je svakako nešto što se ne smije propustiti. Radi se o tradicionalnom makarskom kolaču koji se priprema po originalnoj recepturi, a sastoji se od naranče, limuna, blanširanih badema, maraschina i muškatnih oraščića. Karakteristična je po površini koja se ukrašava u obliku rombova, a isto se tako i reže. U prošlosti se radila u gospodskim obiteljima za najsvečanije prigode. Ako ste u potrazi za kvalitetnim smještajem u Makarskoj, Siesta je pravi izbor za vas.

Prirodne znamenitosti

Ako prilazimo gradu iz smjera grada Splita, kod vidikovca Kuk oko 20 km nadomak gradu, imamo pogled na šumovit dio u kojem se nalazi Vepric, Cvitačka (Biloševac), duge šljunčane i pješčane plaža sve do poluotoka Sveti Petar i rta Osejava koji štite gradsku luku. Svetište Vepric je osnovao biskup dr. Juraj Carić 1908. koji je na tom mjestu i pokopan. Prirodna špilja i cijeli krajolik s brežuljcima, raslinjem i potokom, nekim skladnim prirodnim ambijentom kojim to mjesto odiše, podsjeća na Lurd. U svetištu je podignuta kapela sa sakristijom, oltar na trgu, ispovjedaonice, postaje križnog puta, dom za duhovne vježbe, staze za procesije.

Svetiste Vepric MakarskaZbog svoje prirodne ljepote i mira ovo je svetište posjećeno tijekom cijele godine, a osobito za hodočasničkih dana. Osim tog mjesta posebno su atraktivni šumoviti parkovi na poluotocima Sveti Petar i Osejava koji su posebno ugodni i zanimljivi za posjetitelje, rekreativce i ljubitelje prirode s kojih se pruža prekrasan pogled na grad, pučinu i otoke, te na Biokovo. Velo Brdo, Puharići, Makar i Kotiština podbiokovska su naselja iznad Makarske iz kojih su se stanovnici najvećim dijelom preselili u Makarsku. Samo su rijetki ostali u naseljima, a upravo su ti ljudi obnovili svoje stare ili sagradili nove kuće te danas i dalje tamo žive. Ta živopisna naselja, s izvornom seoskom arhitekturom i prekrasnim vidicima na Makarsku, obalu i otoke, omiljena su izletišta mnogih turista iz cijeloga svijeta.

Zanimljivo mjesto je u selu Kotišina, gdje se nalaze zidine velikog Kaštela – koji potječe iz 17.stoljeća i zapanjuje svojim izgledom. Na mjestu današnje crkvice sv. Ante u Kotišini, koja je građena u razdoblju od 1901. do 1903. godine, bila je stara crkva za koju postoji podatak da je 1672. godine obnovljena, ali od nje nije ništa očuvano osim jednog natpisa koji je kao spomen-ploča uzidan na današnjoj crkvi.

Kultura i umjetnost

Ime Makarska povezuje se s obližnjim selom Makru po kojem je navodno dobilo ime, a u dokumentima se prvi put spominje početkom 16.stoljeća. Nekadašnji franjevački samostan koji je nedavno proslavio 500 godina postojanja, mjesto je u kojem je smještena knjižnica, pinakoteka i Malakološki muzej koji svojim brojnim primjercima školjaka nosi titulu jedinstvenog muzeja koji vrijedi posjetiti. Utemeljio ga je teolog i prirodoznanstvenik dr. Fra Jure Radić, a za javnost je otvoren 1963.godine. Najveći dio muzejskog fundusa čini zbirka ljuštura morskih mekušaca Jadranskog i svjetskih mora. Osim školjaka može se pogledati i zbirka živog autohtonog bilja, a sami Malakološki muzej dio je instituta "Planina i more", koji proučava floru i faunu Biokova i Jadranskog mora.

Na zapadnoj strani gradske rive i luke nalazi se Gradski muzej čije je sjedište u baroknoj palači Tonoli, podignutoj u 18. stoljeću. Muzej je osnovan 1995.godine, a muzejske zbirke iz ranijih muzejskih tijela počevši od 1962. Omogućile su koncepciju u izradi stalnog fundusa u cjelinama poput zbirki arheologije, numizmatike, etnologije, fotografije, razglednica, plakata, karata...

Upravo je arheološka i kulturno-povijesna zbirka zaslužna za uvid u povijesni izgled Makarske i Primorja. Gradski muzej je poduzeo i niz arheoloških iskopavanja u Makarskom primorju (Brela, Bast, Veliko Brdo, Tučepi, Gradac,), od kojih je istraživanje prapovijesnog naselja i kasnoantičke utvrde na Sv. Petru u Makarskoj još u fazi trajanja. Gradski muzej Makarska posjeduje bibliotečni fond od oko 7000 jedinica, uključujući prospekte i hemeroteku. Najveći dio, knjige i periodika, prispijeva zamjenom za muzejska izdanja, časopis Makarsko primorje, ali i kataloge izložbi Gradskog muzeja.

U šetnji gradom proći ćete Kalalargom, najdužom i najširom ulicom Makarske koja je nekada bila mjesto gdje se odvijala većina gradskog života. Dolaskom na središnji gradski trg pogled seže prema Crkvi. Sv. Marka čija je obnova započela davne 1700.godine, ali dogradnja nikada nije u potpunosti završena. U neposrednoj blizini nalazi se i Mletačka česma čije postojanje datira iz 18 stoljeća.

Kip Svetog Petra MakarskaNa samom ulazu u luku, na vrhu se nalazi kip Sv. Petra, zaštitnika grada Makarske, a jedan od zanimljivih ukrasa u novije vrijeme je Spomenik turista. Radi se o skulpturi koja predstavlja "galeba" Šimu i stranu turistkinju. Tzv. galebarenje je u Makarskoj poznata vještina koja se razvila još na samim počecima turizma, odnosno umijeće zavođenja turistkinja koje lokalni mladići prakticiraju u vrijeme sezone. Upravo ta priča bila je inspiracija autoru da napravi skulpturu posvećenu svima koji sebe nazivaju galebovima.

Tragovi slikarstva na Makarskom primorju potječu iz najstarijih vremena, a nalazimo ih uglavnom u sakralnim objektima. Slikarstvo novijeg doba na području Makarske rivijere dalo je pet poznatih slikara: Antun Gojak, Josip Botteri- stariji, Petar Kukolj, Leško Jakov, Ljubomir Videk te Mladen Veža iz Brista, kojega mnogi ubrajaju u najveće slikare hrvatske likovne pozornice. Nekoliko galerija u Makarskoj, nezaobilazno je mjesto za sve ljubitelje umjetnosti koji žele pobliže upoznati rad umjetnika i izlagatelja na tom području. Art Galery, Galerija i Atelje "Dragičević", Galerija HDLLU, Bodlović atelier samo su neki od imena koji zaokružuju kulturnu sliku grada Makarske.

 

Favorit

Kontakta oss

SIESTA Resebyrån Makarska

facebook.com/www.siesta.hr

Adress: Kralja Zvonimira 1, 21300, Makarska, HR
Telefon:+385 21 611 611

e-post: info@siesta.hr
Url: www.siesta.hr

ID Code: HR-AB-21-060241330

Top
Denna webbplats använder cookies för att hantera autentisering och andra funktioner. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till att vi kan placera dessa typer av cookies på din enhet. Visa integritetspolicy